014959
krasnal-2

Zamierzenia dydaktyczno-wychowawcze na miesiąc marzec – grupa Wiewiórki

wiewiorka

Zamierzenia dydaktyczno-wychowawcze na miesiąc marzec – grupa Wiewiórki

ZAMIERZENIA DYDAKTYCZNOWYCHOWAWCZE NA MIESIĄC
MARZEC GRUPA WIEWIÓRKI

TEMATY:

OZNAKI WIOSNY

WSZYSTKO ROŚNIE

PRACOWITA WIOSNA

ŚWIĘTA WIELKANOCNE

Wdrażanie do właściwego ubierania się podczas wczesnej wiosny.

Kształtowanie samodzielności w ubieraniu się.

Nabywanie odporności poprzez pobyt na świeżym powietrzu jako warunek zdrowia.

Zwracanie uwagi na zmiany zachodzące w środowisku przyrodniczym w związku ze
zmiana pory roku wiosenne kwiaty, przyloty ptaków.

Zapamiętanie cech typowych dla wczesnej wiosny: zmienna pogoda, pierwsze
kwiaty, pąki liściowe na drzewach.

Kształtowanie myślenia przyczynowoskutkowego podczas obserwacji
wprowadzanych zmian, porządkowania zdarzeń w historyjce obrazkowej.

Kształtowanie umiejętności wnioskowania na podstawie obserwacji wprowadzanych
zmian.

Kształtowanie umiejętności oceniania odwracalności wprowadzanych zmian na
podstawie obserwacji.

Wdrażanie do opieki nad hodowlą w kąciku przyrody, systematycznej obserwacji i
wyciągania wniosków na podstawie jej wyników.

Wdrażanie do bezpiecznej zabawy z wykorzystaniem sprzętu jordanowskiego w
ogrodzie przedszkolnym.

Rozwijanie umiejętności przeliczania oraz porządkowania zbiorów stałe
poszerzanie zakresu liczenia.

Kształtowanie umiejętności odkodowywania i kodowania informacji za pomocą
znaków, symboli.

Rozwijanie umiejętności przestrzegania zasad podczas zabaw z regułami.

Rozwijanie analizy i syntezy słuchowej sylabowej.

Rozwijanie percepcji słuchowej na materiale symbolicznym dźwięki.

Kształtowanie umiejętności odczytywania instrukcji obrazkowej kolejność
czynności.

Kształtowanie umiejętności słuchania muzyki w skupieniu wyrażanie nastroju i
charakteru muzyki w pracach plastycznych, improwizacjach ruchowych.

Doskonalenie umiejętności nakrywania do stołu oraz kulturalnego zachowywania się
podczas posiłków.

Kształtowanie zachowań żywieniowych sprzyjających zdrowiu zachęcanie do
próbowania nowych potraw.

Poznawanie zwyczajów regionalnych oraz ogólnopolskich odnoszących się do tradycji
świąt Wielkanocnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona korzysta z plików Cookies. korzystając z niej wyrażasz na to zgodę.

Skip to content